fredag 11 augusti 2017

WorldCon 2017, torsdag del 2

Ett namn jag letade efter regelbundet i WorldCons lista över gäster var Chris Beckett, författaren till Dark Eden och de två efterföljande böckerna. Så dök ändå han upp i schemat, och jag såg fram emot att köpa in så många av hans böcker jag kunde bära och få dem signerade. Tyvärr fanns inga av dem till försäljning på mässan, och tyvärr var jag nästan ensam vid hans signeringsbord. Det gav mig ändå tid att tala mer med Chris Beckett om hans fascinerande böcker, och hur väl de passar att läsa under de långa mörka nordiska vintrarna. Han sade att han läst Tove Jansons böcker, och kanske fanns Trollvinter med i inspirationen till böckerna om Dark Eden. När jag önskade mig inte en hel roman men någon novell till från den världen, berättade han att det var vad han har för avsikt att skriva; något nedslag här och där i planetens historia i novellform. Det ser jag verkligen fram emot!


Populära programpunkter på WorldCon kan fyllas upp snabbt trots att arrangörerna har bokat om många till större salar. Under både onsdagen och torsdagen hände det att jag inte kom in på det jag velat se och höra, vilket kanske var bra då jag kunde använda tiden till att äta och ställa mig i kö till nästa punkt jag gärna ville se. Även med ganska långa köer kan det löna sig att ställa sig sist då en del rum har stor kapacitet, men för säkerhets skull kom jag i god tid till föreläsningen What Science Can Tell Us About Alien Minds.

Biegler ser att många framställningar av aliens egentligen visar ett mänskligt tänk i en alienkropp. "Should we expect aliens to have minds?" Med många exempel ur djurvärlden, analyserade med beteendevetenskapens verktyg, visade han bland annat grunden för djurs beteenden för att vi skall kunna tänka oss vad som kan forma en utomjordings personlighet. Jag har översatt "mind" med sinne men är öppen för att jag kan ha valt fel ord.

Biegler listade fyra grader av (själv)medvetande; Primary self, Core self, Self conscious, Narrative self; där det sista steget innebär en förståelse för nuet och framtiden och dit man strängt bara räknar människor, korpar och schimpanser. Att rygga tillbaka från smärta är något man kan göra av reflex, utan att uppfatta smärtan med hjärnan. Vi ser att även mollusker tycks känna smärta, men inte insekter, men dock verkar insekter ha någon form av sinne.

Extensiv forskning på apor visar hur skillnader i våld mellan hanar och honor hos orangutanger, gorillor, schimpanser respektive bonobos är beroende av tillgången till mat, vilken styr parningsmönstren, vilket formar deras olika samlevnadstyper. Biegler gick igenom hur hive minds (inte) borde kunna fungera, samt flera andra intressanta tankar om samarbete och förmågan att förstå proportioner. I förbifarten nämnde han att eftersom jorden och Mars har ett utbyte av meteorer, är det sannolikt att liv på Mars skulle ha samma ursprung som livet på jorden, och alltså vara tråkigt! Däremot har yttre objekt som till exempel Ganymede och Europa inget utbyte med jorden, så om man funne liv där vore det av annat ursprung och verkligen intressant!

Den informationstäta och mycket intressanta föreläsningen hölls i hög fart av Robert Biegler, som i vanliga fall viker fyra timmar åt en liknande föreläsning för sina studenter. Tack och lov tänker han lägga upp en video från denna punkt på youtube inom några veckor - sök på hans namn!

Under rubriken Bringing SF Into University Courses talade tre litteraturprofessorer/lektorer, en matematik- och fysikprofessor (Charles Taylor) och en lektor och översättare till kinesiska (Mingwei Song) om hur de gjorde. Taylor sade att han brukar koppla sina föreläsningar till populärkultur, vilket för att studenterna aldrig mer kan njuta av en actionfilm för de ser alla brott mot fysikaliska regler. Helen Marshall lät sina studenter läsa en fantastiknovell av Edgar Keret, vilket för många var första mötet med genren, vilket gav dem huvudbry men för några öppnade upp nya världar - till exempel fick en pastor ett nytt ordförråd att använda i sina predikningar. Det kan behövas att man instruerar en student, som har svårt att sätta sig in i det som berättas: tänk dig att den här världen är sann, inte att berättaren är galen. Man kan också visa på allegorierna: häxor är en symbol för förslavandet av kvinnor av patriarkatet. FAST berättelsen handlar också om häxor, eller zombier, eller vad det nu är, den är inte bara en allegori.

Det finns en snobbism mot fantastiklitteratur, men ser man på de klassiska verken så innehåller Odysséen den monster och andra mytiska varelser, och Shakespeare berättar om häxor, så... Nuförtiden är det dock så att även om fakulteter ser ned på science fiction och fantasy och kurser om dem, så älskas det av studenter. "När får vi läsa om Harry Potter?"

Allra sist på kvällen hade jag siktat in mig på några goda skratt under punkten Common Mistakes From the Slush Pile. Jag såg fram emot cyniska historier à la den nedlagda bloggen 101 Reasons To Stop Writing. Men mitt eget misstag var att jag glömt att många av punkterna riktar sig till de många konferensdeltagare som själva skriver eller vill göra det, och att WorldCon-deltagarna hellre vill peppa varandra. Därför fick vi från erfarna lektörer och redigerare från Gollancz med flera förlag information om när de öppnar för oombedda manus, och hur det går till när de läses, och förstås uppmaningen att följa instruktionerna för inskickning, skriva läsligt och intressant från de första meningarna för att fånga intresset. Det var positivt att känna att SF- och fantasyvärlden är så välkomnande och stöttande.

Inga kommentarer: