tisdag 29 augusti 2017

Shriek: An Afterword av Jeff VanderMeer

För över tio år sedan läste jag boken City of Saints & Madmen av Jeff VanderMeer. Det var en spretig samling av berättelser från den fascinerande staden Ambergris, med helt andra festivaler och kungalängder än vad vi är vana vid i den här världen, och framför allt, med en ständig men odefinierade närvaro av grey caps, svårförklarliga odjur och svampar som kunde infestera både byggnader och människor. En del av berättelserna och stämningarna har jag tänkt tillbaka till under åren som har gått. Därför blev jag glad över tillfället att återvända till Ambergris via boken Shriek: An Afterword.

Duncan Shriek var under en period en uppskattad historiker. Men allteftersom han utforskade mer och mer av världen under Ambergris - gångarna som funnits där sedan innan människorna kom och tog över staden från grey caps, och det som nu lever där - blev hans sinne påverkat, hans teorier mer svårsmälta och han själv närmare uteslutning ur akademikernas skara. Blindheten inför det Duncan Shriek rapporterar kan vara svår att förstå hos en stad som varit med om att hela dess befolkning försvunnit över en natt, och stått tom och tyst och oberörd nästa dag för återvändare som råkade vara borta. Förmodligen går dock den bortvända blicken hand i hand med de mystiska skeendena; man låtsas som att allt är normalt och fortsätter med sina Freshwater Squid-festivaler och nya konstriktningar.

Janice Shriek, Duncans syster, var under samma period en framgångsrik konsthandlare, och en av centralgestalterna i Ambergris nöjesliv. Självdestruktivitet, nya vindar i konstintresset och en svår olycka har gjort henne närmast utblottad, hänvisad till skrivjobb åt gamla vänner. Nu författar hon ett efterord till broderns senaste (sista?) historiebok, The Hoegbotton Guide To The Early History Of Ambergris. Efterordet blir en tjock roman i sig själv och mest av ett försök att upprätta Duncans namn, främst i ljuset av de svek som orkestrerades av hans livs stora kärlek Marie Sabon. Janice tror att Duncan är försvunnen, men när vi läser manuskriptet har han hittat det och kommenterar och korrigerar texten löpande.

En stad där oförklarade händelser och varelser smyger sig upp nedifrån katakomber, ett funnet manuskript, en författarröst som motsägs av huvudpersoner - de är alla givna ingredienser för att locka mig till att vilja läsa en bok. Tyvärr är resultatet inte så gott som jag hade hoppats, då historien har för mycket fokus på att vilja återupprätta Duncan Shrieks goda rykte och dessutom deklarerar det gång på gång, och Duncans egna motsägande kommentarer inte fördjupar mysteriet utan oftast är pikar mot Janice för att hon inte förstod detaljerna i Duncans och Marys förhållande.

Som mest givande är boken när den förlorar sig i lyriska beskrivningar av de konstiga saker som sker under, eller i värre fall, på gatorna i Ambergris. Det var, som sagt, roligt att få återvända till den säregna staden och få glimtar av fler landsändor. En riktigt rolig detalj i sammanhanget var att jag hittade Shriek: An Afterword bland utrangerade böcker på biblioteket, och nästa vecka kunde ta med den till WorldCon i Helsingfors och få den signerad av författaren. När jag lade fram den sade VanderMeer "Great, it's waterlogged already" och signerade den enligt bilderna nedan.


På första signerade sidan har Jeff ritat en flygande krumelur med hatt och skrivit "For Jenny - A book full of wonder and squid and all kinds of other weird stuff." Några sidor senare har Duncan skrivit "Don't believe anything VanderMeer says."



Fler böcker av Jeff VanderMeer:
Annihilation
Authority
Acceptance 

Inga kommentarer: