tisdag 24 mars 2015

Pergamonmuseum i Berlin

Det kan kännas snöpligt att komma in på Pergamonmuseum i Berlin och upptäcka att Pergamonaltaret är avstängt för restaurering fram till minst år 2019. Men i muséet finns så många andra imponerande byggnadsverk utställda att det ändå är väl värt ett besök.



Det som först möter en besökare är den vackra Ishtarporten, den mindre inre porten av en av de åtta portarna till Babylon. Audioguiden och skyltning berättar initierat och detaljerat om den närmare 2600 år gamla porten, hur den återfanns och grävdes fram, och restaurerades i Berlin. Den är respektingivande på många sätt: i sin storlek, genom sina klara färger och naturtrogna utsmyckningar, och för den kult så annorlunda från vår tids tro som bilderna lägger i dagen.


Marduk, Babylons huvudgud, kallas för drake men hade framfötter av ett lejon, fågelklor till bakben, och en orm till huvud. Över väggen varvas avbildningar av Marduk med uroxar, lejon och blombårder. En av muséets korridorer gestaltar processionsvägen fram till porten, så att man kan få en känsla för de enorma proportionerna och sin egen litenhet (som det nog var tänkt).

I en annan sal finns en annan stor mur från en annan epok uppbyggd: marmorväggen från marknadsplatsen i Miletos. Utsökta ornament och korintiska kolonner utgjorde en skön inramning för handel och tjänsteutbyte på 120-talet efter Kristus.


Ytterligare en struktur av stora proportioner finns i muséet: den vackra, detaljerade Mshatta-fasaden från ett palats som stod i Jordanien på sjuhundratalet. En tavla i utställningssalen visar en bild av hur det kan ha sett ut när man först återfann ruinerna i öknen: som något ur en saga; halvt levande, halvt förstenat, otroligt lockande.


På en övre våning visas islamisk konst och ett (alltför) litet rum återskapar en rofylld stämning från Alhambra. Alla utställda föremål får gott om plats och förklaringar, och gör Pergamonmuséet väl värt ett besök även innan Pergamonaltaret öppnas för allmänheten igen. Strax intill ligger också Neues Museum med sin utsökta samling av egyptiska artefakter, så på bara en dag kan man hinna uppleva stora och viktiga stycken ur världshistorien och fortfarande ha anledning att återkomma och fortsätta sin museumsvandring.

Länk till Berlins hemsida om Pergamonmuseum

2 kommentarer:

Börje sa...

Så fina bilder av Ishtarporten! Börjar känna av suget att resa till Berlin igen. Men kanske bäst att vänta till 2019 så man får se Pergamonaltaret igen.

Jenny B sa...

Visst är de vackra? Men visst är Berlin (och Pergamon-muséet) väl värt ett besök redan innan 2019? ;)